Jedzenie, które zmienia zapach naszego ciała

0
Jedzenie, które zmienia zapach naszego ciała

Nie wszystkie zmiany są pożądane. Człowiek chętnie ingeruje w zapach swojego ciała, stosując środki higieniczne, dezodoryzujące, antyperspiranty czy po prostu perfumy. Stosujemy je świadomie, z premedytacją, chcąc pachnieć piękniej dla siebie i otoczenia. Są jednak produkty, których używanie, a zwłaszcza jedzenie, modyfikuje zapach naszego ciała i potu, i to w niepożądany sposób. Jakich składników wystrzegać się, gdy chcemy pięknie pachnieć?

1. Czosnek, cebula, brokuły

Warzywa kojarzą nam się z samym zdrowiem i tak jest. Lecz już krótki kontakt z czosnkiem, cebulą czy brokułem w kuchni daje nam sygnał, że zdrowe niekoniecznie znaczy pachnące. Niestety wszystkie wymienione specjały zawierają związki siarki, które nie podlegają rozkładowi i wydzielają się wraz z potem na zewnątrz. Efekt jest bardzo niekorzystny dla naszych wrażeń estetycznych. Podobnie działają także rzodkiewka, kapusta i kalarepa. Nie eliminujmy ich jednak z diety, bo są cennym źródłem witamin i minerałów.

2. Durian

Nie bez przyczyny uchodzi za najbardziej śmierdzący owoc świata. Trudno zjeść go przez przypadek, bo odór jest tak intensywny, że tylko śmiałkowie są w stanie sięgnąć po ten specjał. Niestety skutki konsumpcji mogą być opłakane – brzydki zapach uwalnia się także przez skórę!

3. Czerwone mięso

W tym przypadku za fetorek odpowiedzialne są aminokwasy. Wydzielają się one przez gruczoły potowe, dając niepożądany efekt w postaci przykrego zapachu. Może on się pojawić i utrzymywać nawet do kilku godzin po spożyciu słynnego tatara. Uprzejmie donosimy, że badania prowadzone przez czeskich naukowców wskazują, że zapach ciała wegetarian jest przyjemniejszy niż mięsożerców.

4. Ryby


Mięso niektórych ryb zwiera witaminę z grupy B tzw. cholinę. Niestety ludzka skóra po jej spożyciu nabiera specyficznego rybiego zapachu. Tymczasem bogate w cholinę są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe ryby: łosoś i tuńczyk. Jak sobie z tym poradzić? Nie jeść rybnych rarytasów przed randką! Ale pamiętajmy, że rybi nieświeży zapach może powodować także spożycie mięsa, buraków, szpinaku oraz soi. Odpowiada za to uwalniająca się w procesie trawienia trimetyloamina.

5. Żywność wysoko przetworzona


Niezdrowe przekąski, fast foody mają jeszcze jedna ciemną stronę. Zmieniają zapach naszego ciała i to niestety na gorsze. Powodem jest wysoka zawartością niezdrowych tłuszczów oraz „bogactwo” w barwników, konserwantów i aromatów. Tłuszcze stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii, a co za tym idzie zapach potu osób stosujących tłustą dietę staje się bardziej intensywny, często ostry. Także metabolity powstałe w wyniku rozkładu sztucznych dodatków mogą zmieniać zapach ciała w niekorzystny sposób.

6. Cukry


Winę za przykry zapach ciała ponoszą nie tylko niezdrowe tłuszcze, ale także cukry. Pamiętajmy, że znajdują się one nie tylko w zwykłym białym cukrze, ale także w napojach, sokach czy owocach, o słodyczach i wyrobach cukierniczych nie wspominając.

7. Ostre przyprawy


Także przyprawy mogą potęgować przykry zapach ciała. Dzieje się tak dlatego, że ostre jedzenie powoduje podnoszenie temperatury ciała, rozszerzenie gruczołów potowych i zwiększenie ilości wydzielanego potu. Brzydki zapach to tylko kwestia czasu i działań bakterii. Dodatkowo curry i kumin dodają „od siebie” nieprzyjemną woń ciała.

A na koniec ciekawostka. Pożywienie może także powodować, że nasza skóra pachnie cudownie. Owoce rośliny z gatunku flaszowcowatych mogą zastępować wodę perfumowaną. Podobno pot osób, które je zjadły przez długi czas pachnie fiołkami.

Przeczytajcie także artykuł o tym, jak zmienia się zapach człowieka!

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl